Akneli Cildin Bakımı
Akneler genel hatlarıyla hormonal faktörlerden ve sebum salgısının artmasıyla meydana gelir. Fazla sebum ciltteki gözenekleri tıkar, tıkanan gözenekler genişlerse siyah noktalar oluşur. Genişleyen gözenekte yağ ve ölü hücreler birikir.
Sonunda sivilce patlar ve yağ ile ölü hücreler dışarı çıkar. Akneli cildin bakımı için;
- Akne sorunu olduğunda, cilt temizliği önemlidir ancak abartılmaması gerekir. Günde iki kez temizlik yeterlidir. Akneli ciltlerde genellikle cildin pH 5.5 temizleyicilerin kullanılması tedavi edilir.
- Akneli ciltler için en uygun temizleyiciler, jel kıvamında olanlardır. Jel ciltten kolayca akarak arınır. Sabun şeklindeki temizleyiciler kullanıldığında, siyah noktaların oluşması ihtimali artar.
- Cildiniz yağlı ve sivilceli olsa da, ona nazik davranın. Aşırı soyucu ve tahriş edici bakımlardan kaçının. Temizleyici olarak hidroksi asitli(AHA) ürünleri tercih edin. Siyah noktaların temizlenmesi yararlıdır. Ancak bunu deneyimli uzmanlar yapmalıdır.
- Akneli cildin her zaman fırçalanması doğru değildir. Hasta fırçalamayı tercih ediyorsa, bunun için sivilcelerin olmadığı zamanları seçmeli ve bu uygulamayı çok yumuşak hareketlerle yapmalıdır.
- Sivilceleri kaşımak veya sıkmak yüzde kalıcı izler bırakabilir. Akneli cildin hassasiyeti arttığı için, iz kalma olasılığı yüksektir. Ayrıca yüz tahriş edilecek olursa kılcal damar çatlamaları da (telenjektazi) meydana gelebilir.
- Yüzlerinde akne olan erkekler, jilet yerine elektrikli traş makinesi kullanmalıdır. Jilet iltihaplı bir sivilceyi patlata bilir ve bu suretle mikrop cilde yayılabilir.
- Elektrikli traş makinesini kullanmadan önce, cilt kuru olmalı ve traş sırasında sivilcelere dokunulmamalıdır. Traştan sonra alkollü losyonlar yerine su bazlı bir nemlendirici kullanmak gerekir.
- Yağsız nemlendiriciler, akneli ciltleri sakinleştirir ve rahatlatır. Akneli ciltler için çok çeşitli nemlendiriciler üretilir.
- Akneli ciltlere, yüz yıkandıktan sonra hemen nemlendirici sürülmez. Yeni yıkanan cilt gerildiği için nemlendirici gereğinden fazla emilebilir. Yıkandıktan 15 dakika kadar sonra cilt kendine gelir ve sürülen nemlendiriciyi de ihtiyacı oranında kabul eder.
- Seçilecek makyaj malzemeleri daima hafif ve yağsız olmalıdır.
Akne hakkında yanlış bilinenler
Çikolata ve yağlı gıdalar akneyi artırmaz. Akne sorununun beslenmeyle hiçbir ilişkisi yoktur. Çikolata, kızartma veya alınan diğer gıdalar ile akne oluşumu arasında bir etki-tepki ilişkisi bulunmaz. Yağlı yemekler veya tatlılar da ciltteki yağı etkilemez. Bu gıdaların yararlı olduğunu söylemeye çalıştığımız sanılmamalıdır. Ancak aknenin gıdalarla ilgisi yoktur. Aknesi olanların yüzüne mikrop yuvası gibi davranması gerekmez. Akne problemi yaşayan bazı kişiler, ciltlerini çok temiz tutarlarsa, aknelerin geçeceğine inanırlar. Bu nedenle, yüzlerini günde birkaç kere sabunlayıp fırçalarlar. Oysa aknenin cilt yüzeyindeki kirle doğrudan doğruya ilgisi yoktur. Akneler cildin altında oluşur. Gözeneklerin ve saç foleküllerinin içinden başlar. Bu açıdan, cilde dışarıdan yapılacak temizliğin abartılmasına gerek yoktur. Doğru ürünlerle yapılacak normal günlük temizlik, akneli ciltler için de yeterlidir.