Alışveriş sepetiniz boş!
MENOPOZ DÖNEMİNİN CİLTTEKİ ETKİLERİ VE BAKIM ÖNERİLERİ
İlk etkisi cilt kuruluğu olan menopoz döneminde; yüz bölgesinde kıllanma oranında artış, kasık ve koltuk altı kıllarında incelme, saç dökülmesi, cilt lekelerinde artış, mevcut benlerde koyulaşma gibi değişimler gözlenir.
Ancak alınacak bazı önlemlerle menopoz döneminin cilt üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak mümkün: Her şeyden önce güneş koruyucusu sürmeden dışarı çıkmayın! A, C ve E vitaminin antioksidan etkisiyle gençleşin.
Cildimiz östrojen hormonu başta olmak üzere hormonların etkisi altındadır. Östrojen hormonları cildimizin epidermis ve dermis tabakasını etkiler. Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıyla hücre bölünmesinin yavaşlamasına neden olur. Bu sebeple cildimiz daha çok incelir, yaralar daha geç iyileşir ve cilt alerjik durumlara daha duyarlı olur.
Cilt Kuruluğu
Östrojen hormonunun azalması derimizi ilk katmanı olan epidermisi de etkilemektedir. İlk etki, elastin, kolojen ve hyaluronik asit miktarının azalması ile ciltte elastikiyet azalmasına, cildin gevşemesine, nemsizliğe ve çizgilerin artmasına kuruluktan dolayı kırışıklıklara neden olur.
Saç Dökülmesi, Kıllanma, Yağlanma
Menopozda saç dökülmesinin temel sebebi saçı zenginleştiren ve koruyan kadınlık hormonunun azalmasıdır. Östrojenin azalması sonucu, kan dolaşımında bulunan erkeklik hormonu Testosteron artmaz ancak daha baskın hormon haline gelir ve saçın zayıflamasında başrolü oynar. Yüzde kıllanmada artış, kasık ve koltuk altı kıllarında incelme ve hatta ciltteki yağlanma artar ve sivilceler çıkar. Menopoz döneminde cilt uv ışınlarına daha duyarlıdır. Cilt lekelenmelerinde artış görülür. Mevcut benlerde koyulaşma da görülebilir.
Nasıl Bir Bakım Uygulanmalı
1.Omega-3 içeren besinler tüketin: Derinin yağ tabakasını korumada yardımcı olacağından ve nemi arttıracağından somon, diğer balıklar, soya, ceviz, yumurta gibi omega-3 içeriği zengin gıdalarla beslenmek. Bu besinleri az tüketenlerde deri kuru, kaşıntılı olacaktır.
2.Günde en az 8 bardak su için: Sıvıyı kola ve şekerli içeceklerden değil su ve meyve çaylarından almak.
3.Koruma faktörü 15'den yüksek güneş koruyucuları tercih edin: Düzenli kullanarak, kahverengi lekeleri ve deri kanserini engelleyebilirsiniz.
4.Küvet değil duşu tercih edin: Sıcak sudan uzak durup, ılık suyla ve fazla sürtmeden, hırpalamadan yıkanmak. Hemen sonrasında gliserin, hyaluronik asit, seramid, skualen içeren nemlendiriciler kullanın.
5.Kolajen yapımını arttıran kremler kullanın: Bu sayede derinin ışıltısını, elastikiyetini koruyabilirsiniz. Vitamin A asidi içeren kremler, c vitamini içeren serumlar, kök hücre ve büyüme faktörü içeren bakım kremlerinden her gün sürerek yararlanın.
6.Mezoterapi-peeling: Yıllık kürler halinde derideki yaşlana etkilerine göre peeling, mezoterapi, dolgu ve laser uygulamalarından yararlanmak.
7.Cildin nemi önemlidir: Hyaluronik asit içeren dolgular ile derinin nemini koruyun.
8.PRP :Fibroblast kültürü uygulamaları ile lekeleri, yaşlanma etkilerini düzeltme
9.Cilt bakımını peelingler ile zenginleştirin: Hafif meyve asidi peelingleri ile cilt bakımı yapmak.
10.Östrojenli kremler ile deriye destek olun: Bitkisel östrojenler içinde en sık soya isoflavonoidleri ve resveratrol kozmetik kremlerde yer alırlar.
11.Antioksidanlardan vazgeçmeyin: Antioksidan kullanmak. A, C, E vitamini, ginkgo biloba içeren antioksidanları tercih etmek.