Alışveriş sepetiniz boş!
PROTEZ TIRNAK TARİHİ GEÇMİŞTEN BUGÜNE
Yapay tırnakların en erken denemeleri, tırnağa monomer ve polimer bir karışım uygulanarak destekleyici bir form üzerinden genişletilmesiyle sonuçlanmıştır. Bu tırnaklar destek kaldırıldığında tırnak plakasının doğal bir uzantısı gibi görülecek şekilde biçimlendirilmiştir.
Geçmişte Protez Tırnak
Çin'in Ming Hanedanlığı döneminde soylu kadınlar, halkın aksine manuel iş yapmak zorunda olmadıklarını belirtmek için çok uzun yapay tırnaklar kullanmaktaydı.
19. yüzyılın başlarında Yunanistan'da, birçok üst sınıf kadın tırnaklarının üzerine boş fıstık kabukları yerleştirmiştir ve yavaş yavaş yapay tırnak trendi Avrupa'da yayılmıştır.Kadınlar Mısır döneminden bu yana tırnak uzantıları kullanmışlardır. Fakat Mısır zamanında tırnak uzantıları takmak şimdiki anlamdan farklı bir anlam taşımakta idi. Kemik, fil dişi ve altından yapılan, yapay tırnak takmak zenginlik ve statü göstergesi olarak kullanılmıştır. Çünkü o zamanlar kemik, fildişi ve altın gibi lüks malzemeleri sadece varlıklı kadınlar ve erkekler karşılayabiliyordu. Bu algı yüzyıllar boyu devam etmiştir ve Uzak Doğu'daki kadınlar, statü sembolü olarak mümkün olduğunca uzun süre tırnaklarını uzatmışlardır.1954 yılında dişçi Fred Slack işte tırnağını kırdı ve gerçek görünümlü yeni, geçici bir tırnak yaptı. Buluşu mükemmelleştirmek için farklı materyaller ile denemelerden sonra Fred ve kardeşi Tom başarılı versiyonun patentini aldı ve "Patti Nails" şirketini kurdu.Fred Slack doğal tırnağını yenilemek için diş ekipmanları ve kimyasallarını kullanmıştır. Fakat zamanla işlem önemli ölçüde değişmiştir.
20. yüzyılın sonlarında yapay tırnaklar kadınlar için dünya çapında çokça popüler olmaya başlamıştır. Günümüzde tırnak stili yarışmaları bile bulunmaktadır. Tırnak yarışmalarının hakemleri, tırnaktan tırnağa tutarlılığa bakmaktadır. Ayrıca modelin elindeki tırnağın tamamlayıcı olup olmadığına bakılmaktadır.
Günümüzde protez tırnak uygulama sistemleri epeyce ilerleyip geliştirilmiştir.
Acrylgel, toz akrilik, Polly gel ve Classic gel en yaygın protez tırnak uygulama tekniklerindendir.
Protez tırnağın faydaları
Protez tırnaklar kırık, hasar görmüş, kısa veya "istenmeyen" tırnak gizlemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca insanların tırnaklarını ısırmasını, tırnakların kırılmasını ve bölünmesini engellemeye yardımcı olmaktadır.
Protez tırnaklar en çok insanların doğal tırnaklarını arzu ettikleri uzunluk ve dayanıklılık ile uzatamadığı durumlarda kullanılmaktadır.
Protez tırnaklar kaldırıldığı zaman doğal tırnakta incelme meydana gelebilmektedir. Fakat aşınma sırasında oldukça dayanıklıdır tırnaklara zarar vermemek için sökme işlemi muhakkak uzman tarafından yapılmalıdır. Protez tırnaklar tırnak yenmesini, tırnak kırılmasını ve tırnağı bölünmesini engellemeye yardımcı olmaktadır.
Bilinenin aksine tırnakların hava almaya ihtiyacı yoktur tırnaklar keratin yapıya sahiptir tırnağın canlı olan kök kısmı Tırnak Matrix’i tırnak yatağının proksimal tırnak katlantısı altında kalan ve lunulaya uzanan kısmıdır.
Protez tırnaklar doğal tırnağa göre 80 kat daha güçlüdür.
Protez Tırnak Zararları
Protez tırnaklar eğer doğru bir şekilde takılırsa genellikle sorun oluşturmamaktadır. Ancak uzun süreli kullanım ve zayıf takılan tırnaklar, tırnak yatağına ciddi zararlar verebilir ve doğal tırnak büyümesini engelleyebilir. Yapay tırnak ile ilişkili en yaygın problem, yapay ve doğal tırnak arasında gelişebilen bir bakteriyel enfeksiyondur.
Yapay tırnak doğal tırnak yüzeyine uygulandığında, sert yüzeyden tırnağı kazımak kadar zararsız bir işlem yapay tırnakta küçük tipte bir travma meydana getirebilir ve tırnağın tırnak yatağından ayrılmasına sebep olabilir. Bu durum ayrılmış bölgeye bakteri ve mantar girip enfeksiyon oluşturmasına izin verir. Aslında bazı hastaneler, hastalara enfeksiyon bulaşma riski sebebiyle çalışanlarına yapay tırnak kullanma konusunda izin vermemektedir. 1990'ların sonunda gerçekleşen birkaç prematüre bebek ölümleri için, hemşireden bebeklere bulaşan yapay tırnak enfeksiyonu suçlanmıştır. Oklahoma City'deki bir çocuk hastanesinde bakteri enfeksiyonu salgını araştırmış olan epidemiyologlar, 1 Ocak 1997'den 12 Mart 1998'e kadar gerçekleşen on altı ölümün yarısının, uzun tırnaklardaki kirliliğin sebep olduğunu bulmuşlardır. Hijyen uygulamalarını takip etmeyen kötü tırnak salonlarında yapay tırnak yaptırıldığında da enfeksiyon riski oluşabilmektedir.
Doğru teknik doğru uzman ve tescillenmiş ürünler ile çalışıldığında protez tırnağın hiç bir zararı yoktur.